stopnice3.jpg

English / Deutsch / Slovensko

 

clavimerata

Janez PODLESEK, V i o l i n a
Gregor KOVAČIČ, K l a r i n e t 
Ilonka PUCIHAR, K l a v i r

Prepoznavnost Clavimerate je med drugim v tem, da se ne posveča le tradicionalnemu-klasičnemu ali pa izključno sodobnemu programu, temveč se uspešno ukvarja z izvajanjem del različnih glasbenih obdobij in slogov, s posebno skrbjo za raziskovanje glasbene vsebine skladbe. Njihova izvajalska estetika presega ideološke akademske omejitve, izjemna izvirnost in hkrati raznolikost pa jim omogoča raziskovanje zvočnih barv in glasbenih izrazov tudi v kombinaciji s pevko, igralcem, tolkali, harmoniko ali kontrabasom. Zanimiv izbor programa vrhunskih umetnikov omogoča prijeten glasbeni dialog s poslušalci, kar potrjujejo odlični odzivi na njihovih koncertih.

Clavimerata je bila ustanovljena leta 1997 pod imenom Trio Mefisto. Izpopolnjevali so se pri priznanih profesorjih kot so Primož Lorenz, Primož Novšak, Henry W. Meyer, Martin Spangenberg in dosegli izjemno raven na področju komorne umetnosti. So dobitniki prve nagrade in zlate medalje na tekmovanju komornih skupin ˝Lovec-Šček˝ v Kopru. Za glasbene dosežke so prejeli študentsko Prešernovo nagrado. Slovenski javnosti so se predstavili s številnimi koncerti ter gostovali v Avstriji, Italiji, Nemčiji, na Hrvaškem, v Franciji in Izraelu. Sodelujejo s priznanimi slovenskimi umetniki kot so Darja Švajger, Eva Hren, Marko Hatlak, Jaka Pucihar, Borut Zagoranski, Bojan Maroševič, … in si prizadevajo, da bi svoj repertoar razširili z novimi skladbami napisanimi zanje (Golob, Pucihar, Beovič, Devjak). Snemali so za Radio Slovenija, Radio Maribor in izdali štiri zgoščenke (Zgodba o vojaku, Um a Zero, Clavimerata, Po slovensko). Za posnetek Puciharjeve skladbe Tri za trio so prejeli prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Taktons.


Janez PODLESEK, v i o l i n a
je diplomiral in končal podiplomski študij na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Primožu Novšaku. Je dobitnik številnih nagrad na domačih in tujih tekmovanjih. Za glasbene dosežke je prejel Škerjančevo nagrado in dve študentski Prešernovi nagradi. Izpopolnjeval se je pri uglednih pedagogih kot so Leonid Sorokov, Helfried Fister, Ilan Gronich in Tomaž Lorenz. Je koncertni mojster orkestra Slovenske filharmonije, Komornega orkestra Slovenske filharmonije, poučuje na SGBŠ Ljubljana in je docent na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot solist in član različnih komornih ansamblov koncertira doma in v tujini.

Gregor KOVAČIČ, k l a r i n e t
je študij klarineta zaključil na Akademiji za glasbo v Ljubljani in se izpopolnjeval pri prof. Kalmenu Oppermanu v New Yorku. Na povabilo L´Academie musicale de Villecroze je sodeloval s Paul Meyerjem in Michel Portalom. Je udeleženec mojstrskih tečajev, ki so jih vodili Richard Stoltzman, Antony Pay in Jacques Di Donato. Vrsto let je igral v orkestru Opere SNG Maribor in orkestru Mariborske filharmonije, sedaj pa deluje kot pedagog. Kot solist, član številnih evropskih mladinskih orkestrov in komornih ansamblov je nastopal po Sloveniji, Evropi, Bližnjem vzhodu, Severni Afriki in Severni Ameriki. Zaključil je podiplomski študij dirigiranja na Akademiji za glasbo v Maastrichtu.

Ilonka PUCIHAR, k l a v i r 
je diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Tatjani Ognjanović. Kot solistka je zaključila študij klavirja ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija in nastopila v abonmajskem ciklu koncertov Simfoničnega orkestra Mariborske filharmonije. Kot članica različnih komornih skupin je nastopala po Sloveniji in gostovala v Nemčiji, Avstriji, Franciji, Izraelu, Španiji in na Nizozemskem. Pridobila je pedagoško diplomo Willems in je soavtorica knjig Moj prijatelj Klavir. Ima redna predavanja o različnih ustvarjalnih možnostih po Sloveniji in tujini (ZDA, Švica, Srbija).